Facebook
:

Najnovije

Premeštanje Hrama Ramzesa II

Podelite:

Otkrivanje hrama Ramzesa II

ABU SIMBEL

U srcu egipatske pustinje, nedaleko od granice sa Sudanom, uzdiže se monumentalni Hram Ramzesa II, poznatiji kao večni spomenik Abu Simbel. Ovo remek delo iz 13. veka pre nove ere, moglo je da bude uništeno tokom izgradnje velikog akumulacionog jezera 1960. godine.

U naporima da sačuva ovaj istorijski spomenik, svet je svedočio jednom od najznačajnijih inženjerskih dostignuća u očuvanju svetske kulturne baštine – premeštanju Hrama Abu Simbela.

svet gradjevine - abu simbel - hram ramzesa 2

Izvor: Wikipedia

Najveću slavu Abu Simbel je stekao kada je, zbog izgradnje Asuanske brane, odlučeno da se hram premesti kako ne bi bio potopljen vodom iz akumulacionog jezera.

Rešenje ovog problema bilo je izuzetno komplikovano, s obzirom da je hram bio uklesan u stenu i da je bio dimenzija 65 x 38 metara.

Premeštanje je bilo neminovno kako bi se hram spasio od potapanja.

Magazin Svet gradjevine - premestanje hrama ramzesa 2

Izvor: Wikipedia

Istorija Abu Simbela

Gradnja samog Hrama Abu Simbela započela je oko 1264. pne. i završena je oko 1244. pne., što znači da je trajala otprilike 20 godina. Hram je sagrađen pre 3300 godina!

Hram je čist primer građevinske grandioznosti, sa centralnim delom visine 30 metara, dok se sa strane nalaze u dva reda statue faraona Ramsesa II, i oba reda su visoka po 20 metara.

Faraoni simbolično čuvaju ulaz.

Magazin svet gradjevine - abu simbel - ramzes 2

Izvor: Wikipedia

Sazidan pre 3300 godina tako da sunčeva svetlost prodire u unutrašnju centralnu dvoranu i osvetljava statuu faraona Ramsesa II samo dva puta godišnje, prilikom njegovog rođendana i krunisanja.

Premeštanje hrama uklesanog u stenu

Magazin svet gradjevine - hram ramzesa 2- abu simbel

Izvor: Wikipedia

Premeštanje Hrama Ramzesa II predstavljao je globalni poduhvat koji je okupio najeminentnije stručnjake iz celog sveta. UNESCO, kao ključni partner odigrao je glavnu ulogu u kordinaciji međunarodnih timova.

Ovaj projekat nije bio samo inženjerski podvig, već i “izraz jedinstva” globalne građevinske zajednice u zaštiti svetske kulturne baštine, postavši tako model za buduće napore očuvanja svetske kulturne baštine, gde stručnjaci različitih zemalja zajedno rade pod okriljem UNESCO-a kako bi sačuvali spomenike širom sveta.

magazin svet gradjevine - unutrasnjost hrama ramzesa 2

Izvor: Wikipedia

Odluka o premeštanju doneta je 1959. godine, a sam proces planiranja započet je 1960. godine. Tokom sledećih nekoliko godina razvijen je detaljan plan kako bi se obezbedilo uspešno premeštanje.

Plan je bio pravljen prema strogom vremenskom rasporedu zbog planova povezanih s izgradnjom Asuanske brane. Svaki korak, od rastavljanja do ponovnog sastavljanja hrama, izveden je tačno unutar određenog i vremenski definisanog okvira.

magazin svet gradjevine - Abu simbel hram i prikaz samog premestanja hrama

Izvor: Wikipedia

Egipatska vlada i UNESCO odlučili su se za rešenje koje su predložili švedski stručnjaci. Hram će biti isečen na blokove, i premešten na novu lokaciju koja se nalazila dve stotine metara dalje i šezdeset pet metara “iznad stare” lokacije.
Radovi su povereni međunarodnom konzorcijumu od deset izvođača radova, tako da je na gradilištu nekada bilo i po 1600 radnika i stručnog osoblja.

Na originalnoj lokaciji, hram je bio izrezan na deset hiljada blokova, od kojih su neki bili teški i do trideset tona. Svaki kameni blok je označen, pažljivo numerisan, dokumentovan (kako bi se sačuvala autentičnost i preciznost reljefa), premešten i ponovno sastavljan na novoj lokaciji.

Pre samog sečenja blokova izbušeno je oko sedamnaest hiljada rupa u koje je ubrizgano trideset i tri tone smole, dok su na nekim su mestima korišćene čelične spone. To je bio potez kako bi se sprečilo krunjenje i raspadanje blokova prilikom transporta.

Inženjerski timovi su tokom transporta svakog kamenog bloka morali su pažljivo da “usklade numeraciju” kako bi mogli da garantuju “visoku preciznost” pri ponovnom sastavljanju i kako bi se izbegla bilo kakva oštećenja.

Blokovi hrama premeštani su pomoću dizalica, kranova i drugih tehnika podizanja.

Transport je zahtevao mašine za specijalne namene kako bi se osigurala sigurnost tokom puta. Za podizanje i postavljanje ogromnih blokova na nove temelje koristile su se hidraulične dizalice i sistemi kontrole temperature kako bi se sprečilo oštećenje kamenih blokova prilikom podizanja.

Celokupni posao sečenja blokova, transporta i same rekonstrukcije spomenika trajao je od 1964. do 1968. godine.

Magazin Svet Gradjevine - Naučnici u Abu Simbel hramu

Izvor: Wikipedia

Hramovi su toliko dobro rekonstruirani da su i na novoj lokaciji zraci sunca i dalje obasjavali svetilište hrama dva puta godišnje, a na određene datume obasjavaju statue Amona-Ra, Ramzesa II i Ra-Harakhtea na potpuno isti način kao i u starom hramu.

Zanimljive istorijske činjenice

Hram je sazidan sa izuzetnom preciznošću. Ulazni portal hrama predstavlja vrhunac egipatske arhitektonske simetrije, gde se svaki element spomenika simetrično i precizno oslikava na suprotnu stranu.

magayin svet gradjevine - unutrašnjost hrama ramzesa 2

Izvor: Wikipedia

Unutrašnjost hrama ukrašena je bogatim reljefima i hijeroglifima koji prikazuju scene iz Ramzesovog vladanja. Skulpture na zidovima hrama jasno daju uvid u umeće i kulturu tog doba.

Tokom početne gradnje, hiljade radnika, uključujući zanatlije, kamenorezce, i obične radnike, radili su na izgradnji hrama. Precizan broj radnika nije poznat, ali se pretpostavlja da ih je bilo na hiljade.

Hram posvećen kraljici Nefertari, supruzi Ramsesa II, izgrađen je u blizini i bio je deo istog kompleksa. Gradnja ovog hrama trajala je nekoliko godina i predstavljala je poseban građevinski poduhvat.

Magazin svet gradjevine - egipatski inženjeri koji su radili na premeštanju hrama

Izvor: Wikipedia

(slika gore) – Grupa egipatskih inženjera koji su radili na premeštanju hrama

Celokupni posao sečenja blokova, transporta i same rekonstrukcije spomenika trajao je od 1964. do 1968. godine.

Projekat je završen je 1968. godine, obezbeđujući da Hram Abu Simbel ostane deo svetske kulturne baštine.

Godine koje su prošle od uspešnog preseljenja Hrama Abu Simbela na drugu lokaciju, najbolje svedoče o uspešno izvedenom inženjerskom poduhvatu i njegovom značaju za buduće projekte prilikom očuvanja svetske kulturne baštine.

Premeštanje Abu Simbela predstavlja ne samo pobedu za građevinsku industriju, već i lekciju o predanosti i posvećenosti u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa.

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.