Facebook
:

Najnovije

Expo 2027 u Srbiji – najveći projekat u istoriji Beograda

Podelite:

Svet Gradjevine Expo 2027 Beograd

Šta je EXPO, zašto je baš Beograd domaćin te svetske izložbe i šta to donosi našem glavnom gradu?

Kao prvo, EXPO izložbe organizuju se još od davne 1935. godine (Belgija). Kako se navodi na sajtu Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), posetiocima se nudi “putovanje” kroz određenu temu koju je odabrala zemlja domaćina, predstavljanjem raznih zanimljivih aktivnosti i informacije.

Prvi Expo Brisel
Prvi Expo Brisel

izvor commons.wikimedia.org

(Slika gore) “Expo 1935” – Brisel (Belgija)

Srbija je izabrala temu: “Igraj za čovečanstvo – sport & muzika za sve”.

Do 2027. godine i održavanja međunarodne izložbe koja će trajati tri meseca, u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, Beograd će izgledati potpuno drugačije zahvaljujući građevinskim investicionim projektima vrednim čak 12 milijardi evra!!!

Šta sve podrazumeva projekat Expo 2027?

Expo Beograd Svet Gradjevine (1)

Izvor: arquitecturaviva.com

Moramo i da napomenemo da će Beograd, projektima “EXPO” & “Beograd na vodi“, postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi!

Radovi na ovom “mega-projektu”, trebalo bi da budu gotovi najkasnije do decembra 2026. godine. Kako ocenjuju ekonomski stručnjaci, uloženi novac će se višestruko vratiti! 

Na površini od 212 hektara, pored izgradnje EXPO kompleksa, izgradiće se novi nacionalni stadion, kao i 1.500 stanova koji će biti posle prodati mladim parovima. Do tada će se izgraditi poptpuno novi sajam, gaming village za E Sport-ove, kompletan “science district”, BIOCAMPUS, nova železnička stanica, razne saobraćajnice, pripadajuća infrastruktura…

Magazin Svet Gradjevine Nacionalni Stadion Srbije

Izvor metalocus.es

U okviru EXPO kompleksa izgradiće se osam kilometara gradskih bulevara, mnogo ulica, nadvožnjaka… Biće izgrađen gasovod sa regulacionom stanicom kako za nacionalni stadion, tako i za sve ostale objekte. U planu je i toplovod, kao i posebna klimatizacija. Ovakav sistem klimatizacije, nikada nije dosada ugrađivan u Srbiji.

Takođe, biće izgrađena potpuno nova železnička stanica u okviru kompleksa.

Expo Projekat Svet Gradjevine (1)

Izvor: arquitecturaviva.com

EXPO kompleks lokacija?

EXPO 2027. mega kompleks će se nalaziti na teritoriji opštine Surčin, između Beogradske obilaznice i auto-puta „Miloš Veliki“. Biće odlično povezan sa centrom grada i Aerodromom “Nikola Tesla”.

Ko je projektant Expo 2027?

Idejni projekat kompleksa EXPO izradio je Španski arhitektonski studio „Fenvick Iribarren“, koji dizajnira stadione sirom sveta.

Magazin Svet Gradjevine Arhitektonski Studio Fenwick Iribarren

izvor fenwickiribarren.com

(Slika gore) Jedan od projekata arhitktonskog studija “Fenvick-Iribarren”

“Fenvick-Iribarren” je osnovan 1990. godine od strane dvoje arhitekata, Marka Fenvicka i Haviera Iribarrena. “Fenvick-Iribarren” dizajnerski studio je međunarodno priznat, i njihovi projekti se nalaze na svim meridijanima.

Studio „Fenvik Iribaren“ je u jednom intervjuu rekao da će Beogradski “EXPO 2027” verovatno biti jedan od najboljih EXPO-a u istoriji“!

Novi Sajam u okviru EXPO kompleksa!

Posle završetka EXPO-a, tu će useliti Beogradski sajam, a velike hale će moći da se koriste za održavanje koncerata i nastupa svih vrsta, dok će manje hale biti demontirane 2027.

Koncept “rasklopivih” zgrada studio “Fenvik Iribaren” koristio je na “Stadionu 974” na svetskom prvenstvu u fudbalu u Qatar-u.

Magazin Svet Gradjevine Qatar Svetsko Prvenstvo 2022. Arhitektura Stadion Fenwick Iribarren Stadion 2 2

izvor https://www.archilovers.com/

Projekat je izazvao veliko oduševljenje širom sveta zbog svog jedinstvenog pristupa rešenju problema. Studio “Fenvik Iribaren” je za ovaj projekat figurativno rečeno, “i sam dobio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Qataru”… našalile su se arhitekte iz španskog arhitektonskog studija.

“Fenvik Iribaren” koristi isto idejno rešenje u Beogradu, kao i u Qataru.

Magazin Svet Gradjevine Qatar Svetsko Prvenstvo 2022. Arhitektura Stadion Fenwick Iribarren

izvor fenvickIribarren.com

Treba napomenuti i to da će “novi” Beogradski Sajam maksimalno koristiti solarnu energiju preko brojnih solarnih panela ugrađenih na parkinzima i krovovima hala.

Expo Sajam Svet Gradjevine (1)

Izvor: arquitecturaviva.com

Čitav kompleks će iskorišćavati i energiju vetra, biće ugrađen i poseban sistem klimatizacije koji će distribuirati hladan vazduh kroz sedišta i klupe.

Koji se projekti planiraju u Beogradu osim EXPO-a?

U Beogradu bi, prema najavama do početka EXPO-a 2027. godine trebalo da bude izgrađen i: 

 • Prirodnjački muzej na Ušću, 
 • Akvarijum u Parku prijateljstva, 
 • Beogradska filharmonija u blizini Palate Srbija, 
 • Nastavak Savske promenade, 
 • Panoramski točak, 
 • Novi stambeni objekti,
 • Novi hoteli.

Stari železnički most biće pretvoren u pešačko-biciklistički, a Hala 1 Beogradskog sajma ostaće u vlasništvu države, pošto njena buduća namena još uvek nije određena.

Tačnije, sve treba da bude utegnuto & TIP TOP do početka EXPO-a 2027. !

Šta Beogradu donosi EXPO ?

Expo 2027 Svet Gradjevine (1)

Izvor: arquitecturaviva.com

EXPO 2027. je odlična prilika za promociju Beograda i Srbije. Izložba će omogućiti privlačenje raznog kapitala iz Evropske Unije i Azije, radikalno će se promeniti izgled grada, ubrzaće se izgradnja metroa, a povećaće se i hotelski & smeštajni kapaciteti u Beogradu.
Na EXPO-u će se predstaviti 97 zemalja učesnica i očekuje se višemilionska poseta turista iz čitavog sveta.

EXPO grad u brojkama

 • 1.500 stanova,
 • Preko 170.000 m2 stambenog i poslovnog prostora,
 • Preko 212 Hektara ukupne površine, 
 • Nove sobraćajnice,
 • Nacionalni fudbalski stadion kapaciteta 52.000 mesta,
 • “Biokampus” komplex koji će obezbediti posao za 5.000 naučnika,
 • “Gaming Village” za E sportove, čijom ćemo izgradnjom, na polju gejming industrije biti pri samom vrhu, “rame uz rame” sa Japancima i Amerikancima.
 • Samo na izgradnji projekta “Gejming sela” biće angažovano oko 10.000 građevinskih radnika, a po završetku radova, samo selo će obezbediti 2.000 novih radnih mesta. U centru ”gejming sela” nalaziće se dvorana sa najnovijom opremom i kapacitom 10.000 mesta za sedenje, a celokupni kompleks biće namenjen isključivo E-sportovima i gejming industriji.
 • Više naučno-tehnoloških parkova,
 • Izgradnja naučnog distrikta,
 • Sva vozila u okviru izložbe EXPO 2027. biće električna i bez vozača,
 • Predviđeno je da se produži linija BG voza pravac : Zemun – Aerodrom – Nacionalni Stadion (Linija br. 4) ; kao i linija Nacionalni stadion – Obrenovac (Linija br.7) 
 • Za vreme i nakon Expo-a 2027 očekuje se pravi bum na polju nekretnina, jer će se glavni grad u smislu infrastrukture, radikalno raširiti.
 • Na prostoru “starog” Beograsdskog Sajma, biće izgrađen veliki panoramski točak koji imaju svi veći gradovi sveta, i taj projekat kako najavljuju, će potpuno promeniti izgled toga dela grada,
 • Najavljen je projekat “Zaplovi Srbijom”, koji predviđa izgradnju 12 stanica na Dunavu, kao i pokretanje “Beogradskog rečnog taksija”.

Organizacija EXPO 2027 je značajna prilika da Beograd još jednom prikaže svetu svoju bogatu kulturu i gostoprimstvo. Očekuje se da će Expo pokrenuti ne samo građevinsku industriju, nego i sektor turizma, ugostiteljstva, kao i raznih drugih usluga.

EXPO 2027 će definitivno pozitivno uticati na ekonomiju naše zemlje. Očekuje se veliki priliv novca i investicija tokom, kao i nakon sajma. Procenjuje se da će biti više od 2.6 miliona posetilaca, što je ekvivalent broju stanovnika Beograda. 

Pretpostavke su da će Aerodrom Nikola Tesla 2027. utrostručiti broj putnika.

Ovo će sigurno biti jedan od najznačajnijih projekata u istoriji Beograda. 

Čitajte magazin “Svet Građevine” i saznajte sve zanimljive činjenice o gradnji ovog mega kompleksa.

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.