Facebook
:

Najnovije

Materijali budućnosti?

Podelite:

SGrađevinski materijali buducnosti

Dugo očekivana revolucija u građevinskoj industriji uzela je maha.

Dronovi, argumentovana stvarnost, virtuelna stvarnost, veštačka inteligencija, 3D štampači, digitalno upravljanje projektima, roboti na gradilištu… 

Pročačkali smo malo da vidimo koji bi to građevinski materijali mogli da se koriste u budućnosti, kad je već sve tako!

Sistem hlađenja u ciglama

Svet Gradjevine Hidro Keramika

Izvor: canada.constructconnect.com

Kroz kombinaciju gline i hidrogela, studenti Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije stvorili su novi materijal koji ima efekat hlađenja na unutrašnjost zgrada.

 “Hidrokeramika”, kako su nazvali ovaj materijal, ima sposobnost da umanji temperaturu do 6 stepeni Celzijusa. Efekat hlađenja dolazi od prisustva hidrogela u njegovoj strukturi koji upija vodu do 500 puta veću od svoje težine. Voda se oslobađa i na taj način se smanjuje temperatura tokom vrelih dana.

Implementiranje ovakvog sistema hlađenja tokom gradnje učinilo bi hidrokeramiku jednim od najboljih materijala u budućnosti, koji će napraviti revoluciju u svetu građevine. Jedna od velikih prednosti je to što ovaj materijal može da zameni klima uređaje koji bi postali beskorisni. 

Providno drvo kao građevinski materijal

Svet Gradjevine Providno Drvo

Izvor: re-thinkingthefuture.com

Providno drvo je materijal stvoren uklanjanjem pigmenata i lignina iz ćelija drveta, što ga čini prozirnim. Tvorac ovog materijala je Lars Berglund, profesor KTH instituta u Švedskoj. Istraživači u Nemačkoj i Švedskoj, inspirisani ovim izumom, uveliko istražuju njegovu primenu, uključujući ekrane za pametne telefone, svetlosne instalacije i građevinske elemente poput prozora i solarnih panela. 

Posebna struktura ovog materijala koji u sebi ima i epoksidnu smolu, čini ovo drvo jačim od plastike i stakla, s potencijalnom primenom u izradi vrlo izdržljivih displeja. Providno drvo takođe deluje i kao efikasan izolator, nudeći znatno veću energetsku efikasnost. Uprkos zabrinutostima ekoloških aktivista, naučnici veruju u potencijal “providnog drveta”.

Opušci cigareta za pravljenje cigli

Svet Gradjevine Abaz Cigle Od Opusaka

Izvor: canada.constructconnect.com

Za izgradnju kuće potrebno je mnogo različitih materijala, ali ko bi očekivao da će opušci biti jedan od njih.

Na godišnjem nivou proizvede se oko 6 miliona cigareta i napravi oko 1,2 miliona tona otpada od pikavaca. O uticaju na životnu sredinu nećemo ni da ti pričamo. Elementi kao što su arsen, hrom, nikl i kadmijum ulaze u zemljište i … Shvataš i sam, zar ne?

Da bi se nekako smanjio negativan uticaj na životnu sredinu, istraživači sa RMIT-a su dizajnirali energetski još efikasnije cigle, napravljene od pikavaca cigareta.

Dr Abas Mohajerani (gospodin sa slike), vodeći naučnik na projektu, zajedno sa svojim timom je otkrio da se ubacivanjem 1% pikavaca u proces pečenja cigli mogu postići odlični rezultati na polju uklanjanja zagađenja iz naše okoline.

Pritom, “ovako” napravljena cigla je dosta lakša i zahteva manje energije za ugradnju.

“Marsovski beton”

Svet gradjevine marsovski beton

Izvor : fastcompany.com

Istraživački tim na Univerzitetu Northvestern stvorio je beton koji može da se napravi od materijala dostupnih na Marsu!? Novi beton ne zahteva vodu kao sastojak za formiranje. 

Da bi se napravio “marsovski beton”, sumpor se zagreva na 240 stepeni Celzijusa i topi se u tečnost. “Marsovski materijal” tako deluje kao agregat i kada se ohladi dobijamo “marsovski beton”!

Svetleći cement

Svet Gradjevine Svetleci Cement Naucnika

Izvor: noticias.arq.com.mx

svet gradjevine inovativni gradjevinski materijal

Izvor: vibe.com

Svetleci Cement Svet Gradjevine (1)

Izvor: prodyogi.com

Dr Hose Karlos Rubio Avalos iz UMSNH iz Morelije stvorio je cement koji ima sposobnost da apsorbuje i reflektue svetlost. Sa” svetlećim” cementom, očekuje se da će njegova primena biti ogromna.

Građevinski sektor se razvija u pravcu gde je jedan od glavnih trendova pomeranje ka “energetski efikasnom” poslovanju. Stoga su implikacije cementa koji deluje kao „sijalica“ naprosto fantastične.

Ovaj materijal će se definitivno koristiti u budućnosti na bazenima, parkiralištima, auto putevima, znakovima signalizacije…

Svet Gradjevine Svetleci Beton

Izvor: re-thinkingthefuture.com

Biorazgradivi nameštaj

Pollution Free Furniture Of The Future Will Be Grown From Mushrooms

Izvor: shuterstock.com

Još jedna veoma lepa inovacija u građevinskoj industriji je proizvodnja nameštaja od Bioplastike. Ova inovacija je rezultat zajedničkog napora “Terreform One” i “Genspace”-a.

Do sada su napravljena dva komada nameštaja – ležaljka & stolica za decu.

Napravljen od materijala koji se zove mikoform, a koji je napravljen kombinovanjem drvene iverice, gipsa, ovsenih mekinja zajedno sa gljivicom zvanom Ganoderma lucidum!?

Gljiva se dodaje jer ima sposobnost da dezintegriše otpade i pritom ostavi jak materijal.

Ovaj kombinovani efekat stvara plastični nameštaj koji vremenom sagoreva. Prema Terreform One, ovaj proces je niskoenergetski, bez zagađenja i ne zahteva nikakvu visoku tehnologiju za pravljenje.

Cigle koje apsorbuju zagađenje

Razvijene od strane docenta Carmen Trudell na Cal Poli, sa koledža za arhitekturu i ekološki dizajn, “Breathe Brick” su cigle koje…“usisavaju” zagađen vazduh i oslobađaju čist, prečišćeni vazduh.

Svet Gradjevine Kreatori Nove Cigle tracy Thatcher And Carmen Trudell

Tracy Thatcher i Carmen Trudell

Izvor: magazine.calpoly.edu

šema novih cigli

Izvor: katehajash.com

nove cigle zidanje

Izvor: katehajash.com

Ovaj materijal je dizajniran tako da bude deo sistema ventilacije zgrade. Ima dvoslojni fasadni sistem, sa “specijalnom” ciglom spolja i standardnom izolacijom iznutra.

U centru je “ciklonski sistem filtracije” koji odvaja teške čestice iz vazduha i sakuplja ih u rezervoar koji je zamenjiv.

Izvođenjem testova u aerotunelu, pokazalo se da sistem filtrira 30% sitnih i 100% krupnih (grubih) čestica, kao što je prašina.

Neke su pretpostavke, da će “Breathe Brick” postati jedan od najkorišćenijih materijala u budućnosti, jer će obezbediti bolji kvalitet života, kao i čistiji vazduh.

Samozarastajući beton

Svet Gradjevine Samozaceljujuci Beton Primer

Izvor: certifiedenergy.com.au

Samozarastajući beton je takođe novi pronalazak u porodici materijala koji se koriste u građevinarstvu.

Svet Gradjevine Samozaceljujuci Beton Primer Lecenja 1

(Izvor: summitde.com)

Primer samozarastajućeg betona

Svet Gradjevine Samozaceljujuci Beton

Izvor: certifiedenergy.com.au

Primer samozarastajućeg betona

Holandski građevinski inženjer, dr Šlangen sa Univerziteta Delft napravio je beton koji može da se “zaleči”. U svom izlaganju, demonstrirao je efikasnost materijala tako što ga je razbio na dva dela, složio komade i zagrejao beton u mikrotalasnoj pećnici. Kada se rastopljeni materijal ohladio, spojio se.

Nakon toga, naučnici su testirali ovaj beton na putu. Izbetonirali su malu deonicu, izbušili na par mesta i ponovo vratili te delove. Prešli su preko toga mašinom nalik mikrotalasnoj i beton se zaista spojio. 

Dr Šlagen procenjuje da bi ova inovativna tehnologija mogla da donese revoluciju u građevinskoj industriji.

Šta je sa tradicionalnim građevinskim materijalima?

materijali buducnosti svet gradjevine

Izvor: volvoce.com

Očigledno je da građevinska industrija ulazi u novu eru upotrebe građevinskih materijala.

Postoje dva scenarija za korišćenje tradicionalnih materijala: ili će vremenom propasti usled upotrebe novih materijala, ili će biti redizajnirani kako bi postali profitabilnija opcija.

Sve u svemu, jasno je da se mnoge stvari menjaju.

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.