Facebook
:

Najnovije

Renoviranje zgrada u Bg-u uz podršku EU

Podelite:

Rekonstrukcija U Beogradu Svet Gradjevine

Kako navodi sajt eupravozato, Evropska Unija i EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj)  postigle su dogovor o finansijskoj podršci gradu Beogradu u renoviranju četiri javne zgrade u ovom gradu, a sve u cilju enegetske efikasnosti.

Prema Evropskom institutu za energetske performanse zgrada (2019), čak 97% postojećih zgrada u Evropi je energetski neefikasno.

Procenjeno je da na području cele Evrope otprilike 36% emisije ugljen dioksida i 40% potrošnje energije potiče upravo iz sektora zgradarstva.

Procenjuje se da zgrade troše oko 34% ukupne finalne potrošnje energije. Od toga, stambeni sektori iskorišćavaju oko 70%, poslovne zgrade 18%, a javne zgrade 12%.

Šta to znači za Beograd?

S obzirom da je u Srbiji više od 50% zgrada starije od 50 godina, ovaj projekat predstavlja veliki izazov za našu zemlju. Procenjeno je da je najveći potencijal za uštedu energije u javnim zgradama i iznosi 35 – 40%.

Biblioteka Grada Beograda Centralna Biblioteka

Izvor: bgb.rs

Zgrada gradske biblioteke u Beogradu

Pošto je Beograd prestonica Srbije sa najvećim brojem stanovnika, poseduje i najveći stambeni fond, ali i najveću koncentraciju javnih zgrada, te samim tim najviše pati od niskih energetskih performansi zgrada.

Ipak, sa ovim projektom, postoji mogućnost da se energetska potrošnja smanji ulaganjem u renoviranje takvih zgrada.

Grad se pridružio dvema važnim regionalnim ekološkim inicijativama, odnosno Sporazumu gradonačelnika i Programu zelenih gradova EBRD-a. EU podržava ove napore grada.

Koje će se zgrade renovirati?

Studentska Poliklinika

Izvor: zzzzsbg.rs

Zgrada studentske poliklinike u Beogradu

EU i EBRD udružile su snage kako bi podržale grad Beograd u renoviranju četiri zgrade u Beogradu. EU je obezbedila bespovratna sredstva u iznosu od 11 miliona evra, dok EBRD daje zajam od 5 miliona evra gradu Beogradu za poboljšanje energetskih efikasnosti sledećih zgrada:

 • Gradska biblioteka, izgrađena 1922. godine. Zgrada zauzima ukupnu površinu od 2.950 m2 i trenutno je u energetskom razredu – E, G.
  Nakon renoviranja Gradska biblioteka će dobiti: uštedu finalne energije od 86%, uštedu primarne energije od 32%, smanjenje emisije CO2 od 60% i energetski razred – C, D.
 • Studentska poliklinika, izgrađena 1923/24, na ukupnoj površini od 2 858 m2, trenutnog energetskog razreda D. 
  Nakon renoviranja Studentska poliklinika će dobiti uštedu finalne energije od 79%, uštedu primarne energije od 60%, smanjenje emisije CO2 za 74% i energetski razred B.
 • Studentski opšti stacionar, izgrađen početkom XX veka. Zgrada se prostire na površini od 2 539 m2, trenutnog energetskog razreda: C.
  Nakon renoviranja Studentski opšti stacionar će dobiti uštedu finalne energije od 46%, uštedu primarne energije od 40%, smanjenje emisije CO2 od 41% i energetski razred A
 • Zavod za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda, izgrađen 1957. godine na ukupnoj površini od 3 624 m2. Trenutni energetski razred C. Zavod za hitnu medicinsku pomoć sastoji se od tri bloka i to: Blok A – garaža sa tehničkim uređajima (koja se trenutno ne greje), Blok B – Ambulanta, pozivni centar, administracija i Blok C – radionice, restoran, administracija.
  Nakon renoviranja Zavod za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda će dobiti uštedu finalne energije od 49%, uštedu primerne energije od 16%, smanjenje emisije CO2 od 30% i energetski razred: B

Studentski Opsti Stacionar

Izvor: istinomer.rs

Zgrada studentskog opšteg stacionara u Beogradu

Pored renoviranja zgrada, ovaj projekat ima za cilj da podrži grad Beograd u uspostavljanju održivog mehanizma finansiranja dalje obnove stambenih i nestambenih zgrada u Beogradu.

Takva tehnička podrška obezbeđuje izgradnju kapaciteta za gradsku upravu, stručnost o mehanizmima finansiranja i planiranju budućih investicija, razmenu iskustava i znanja sa državama članicama EU i kampanje za podizanje svesti za promovisanje prednosti energetske efikasnosti za životnu sredinu i privredu.

Hitna Pomoc Beograd

Izvor: blic.rs

Zgrada zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda

EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti. Krajnji cilj je smanjenje zagađenja i ublažavanje klimatskih promena, što su i ciljevi Evropskog zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, koje je Srbija podržala 2020.

Izvor: https://eupravozato.mondo.rs/

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.