Facebook
:

Najnovije

Širi se Beograd na vodi

Podelite:

Svet Gradjevine Beograd Na Vodi Naslovna Slika

Prošlo je tačno 8 godina kako je krenula izgradnja Beograda na vodi. Prvobitnim planom predvidjeno je da površina luksuznog naselja bude na nekih 100 hektara…

Vlada Srbije nedavno je donela odluku da se površina naselja “Beograd na Vodi” proširi za dodatnih 327 hektara!

UMESTO od Brankovog mosta do Gazele, kompleks “Beograd na vodi” prostiraće do Beogradskog sajma i raširiće se na opštine: Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukaricu!

Tako bi, u okviru projekta Beograd na vodi, trebalo da se nadju “Geozavod”, Glavna železnička i autobuska stanica, hotel “Bristol”, kao i zgrada “Jugošpeda”. Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove grada Beograda još 2016. eksproprirao je zgradu “Simpa” i slovenačke “Iskre” u Ulici Hadži Nikole Živkovića 2 i 6, koje su prešle u ruke preduzeća “Beograd na vodi”.

Bg Foto Jugosped.co .rs

Zgrada „Jugošpeda” Foto izvor : Novosti

Plan se odnosi na prostor oko Beogradskog sajma, Stare šećerane – uključujući i pozorište КPGT, kao i parcele na novobeogradskoj strani, od Gazele do Mosta na Adi, zatim Čukarički rukavac na Adi ciganliji, stoji između ostalog u odluci Vlade Srbije o izmeni Prostornog plana područja posebne namene za Beograd na vodi.

Vlada Srbije objavila je da se projekat “Beograd na vodi” širi i na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada. Ovom odlukom Beograd na vodi prostiraće se do Brankovog mosta, uz Karađorđevu i Savski trg. Nove parcele će se nalaziti i u delu gde je Mostarska petlja, do obale Save kod starog železničkog mosta u zoni Savskog priobalja.

“Pristupa se izradi izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi” , objavljeno je skoro u Službenom glasniku. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove područja grada Beograda, odnosno delove katastarskih opština: Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Čukarica, površine od oko 327 hektara“, navodi se u Odluci Vlade Srbije. “

Bgd Voda

izvor: Službeni glasnik

Na konferenciji o velikim kapitalnim projektima u Beogradu do 2027. godine, zvanično je potvrđeno da je kompanija „Beograd na vodi“ postala vlasnik zemljišta na kojem se nalazi Beogradski sajam.

Moramo da napomenemo i da je konceptom generalnog urbanističkog plana “Beograd 2041” ocenjeno i da “Beogradski hipodrom” ne raspolaže takmičarskom i trenažnom infrastrukturom neophodnom za održavanje međunarodnih sportskih događaja, dok se unapređenje i proširenje takozvane “nedostajuće infrastrukture” i ne razmatra, a kao rešenje se navodi izgradnja novog Hipodroma na teritoriji Ovče.

Takođe, kako je istaknuto granica Prostornog plana može da obuhvati i područja potrebna za izgradnju objekata i sistema komunalne i druge infrastrukture na području izvan navedenih zona.

Beograd na vodi će se drastično proširiti, i građevinski sektor očekuje još mnogo mnogo posla na ovom mega projektu…

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.