Narandyasti Okvir

Najnovije

Zidarstvo kroz vekove

Podelite:

Magazin Svet Gradjevine Zidar Kroz Vekove

Zidarski zanat koji ima bogatu istoriju, pojavio se prvi put u antičkom periodu.

Tada su zidari odgovarali za izgradnju monumentalnih građevina, poput hramova, amfiteatara i kamenih zidova. Umeće pri radu sa kamenom i opekom bilo je ključno za stabilnost tih struktura, prepoznatih po impresivnoj građevinskoj lepoti. 

Magazin svet Gradjevine - Istorija zidarstva

izvor brickarchitecture.com

(Slika gore) Pakistan Sindh Mohenjo Daro Harappa Culture. Zidarija

Srednji vek kao “zlatno doba” zidarstva, sa razvojem svojih novih stilova, uključujući “gotiku” i “renesansu“, bilo je vreme nastajanja pravih remek-dela.

Zidari su često i sami postajali članovi “tajnih organizacija” i “masonskih društava”, čuvajući svoje iskustvo kao neku vrstu umetnosti. Građevine poput katedrala postale su umetnost, a zidari su bili visoko cenjeni u društvu. 

Tokom renesansnog perioda, zidari su usavršili svoju tehniku, kombinujući lepotu i funkcionalnost. Arhitekte poput Brunelleschija i Michelangela su i sami bili zidari, ili su svakodnevno sarađivali sa njima, što je dovelo do stvaranja remek-dela poput Sikstinske kapele ili Duoma u Firenci. 

Magazin Svet Gradjevine - Freske Mikelandjela u sikstinskoj kapeli - Vatikan

Izvor thecollector.com

The Sistine Chapel, unutrašnjost – zidovi i freske, (Michelangelo)

Industrijska revolucija donela je promene i u zidarskom svetu. Upotrebom novih materijala poput čelika i betona promenjen je i način gradnje, ali zidari su i dalje ostajali “ključni” igrači u izgradnji urbanih gradskih prostora. Samo je veština zidanja prešla s tradicionalne metode na modernu. 

Magazin Svet Gradjevine Zidar Koristeci Stare Tehnike Gradnje Radi Na Katedraali U Liverpulu

izvor https://www.finessemasonry.co.uk/

Izvandredna istorijska slika zidara koji koristi tehnike “stare gradnje” pri renoviranju katedrale u Liverpulu (Engleska)

Danas, zidari igraju glavnu ulogu u građevinskoj industriji, često su deo velikih građevinskih timova i rade na projektima od stambenih zgrada do komercijalnih objekata. Njihova posvećenost, veština i sposobnost prilagođavanja najrazličitijim izazovima, čini ih nezamenjivim igračem u građevinskoj industriji. 

Globalnom saradnjom u građevinskom sektoru, zidari često učestvuju na velikim međunarodnim projektima. Ovo zahteva razumevanje različitih kulturoloških i tehnoloških standarda.

Zidar je odavno postalo globalno zanimanje. 

Magazin svet gradjevine - zidar

Izvor leonardo.ai

Zanimljivosti o zidarskom zanatu:

  • Zidar je jedno od najstarijih zanata na svetu.
  • U antičkom Rimu, zidari su bili cenjeni majstori i često bili članovi bratstva ili tajnog društava posvećenih očuvanju zidarskih veština.
Magazin Svet Gradjevine - Zidari Kroz Vekove

izvor https://www.getyourguide.com/

  • Mnoge drevne kulture koristile su simbole prilikom zidanja koji su imali neko značenje, dok je zidarski zanat i sam ponekad bio obavijen velom tajne i mističnošću. “Kamen mudrosti” koji je građen u srednjem veku i koji se uglavnom nalazio na sredini izgrađenog objekta, bio je povezivan sa ritualima i obredima i smatran je centralnim mestom u kući koje daje snagu. 
  • Tokom renesanse, umetnici poput Leonarda da Vinčija i Mikelanđela su i sami bili zidari. Njihovo stvaralaštvo obuhvatalo je ne samo slikarstvo i skulpturu, već i arhitekturu i zidariju.
Magazin Svet Gradjevine Leonardo And Michelangelo

izvor theguardian.com Photograph: Getty

(Slika gore) Leonardo da Vinci i Michelangelo Buonarroti

  • Prva zidarska škola, “Accademia del Disegno”, osnovana je u Firenci (Florentine) 1563. godine, kako bi se mladim arhitektama pružila dodatna obuka iz zidarskih oblasti. Tek 30 godina kasnije, otvorena je i druga, rimska zidarska škola “Accademia di San Luca” (1593. godine). To su bile prve zvanične zidarske škole u Evropi.
Magazin Svet Gradjevine Rimska Arhitektura

izvor artincontext.org

Crtež Koloseuma. Giovanni Battista Piranesi, 1757. godine

  • Sa razvojem industrijske revolucije, zidari su počeli da koriste moderne mašine, poput betonskih mešalica i vibroplugova, čime je modernizovan proces zidanja. 
  • Svetski rekord u brzini zidanja postavljen je 2015. godine, kada su dva zidara u Australiji postavila 3.000 cigli za samo osam sati. Ovaj impresivan podvig ilustruje veštinu i brzinu koju su zidari morali da postignu u svom radu. 

Zidar kao čuvar tradicije

3.0 Noam Ives Conservation Cleaning Copy With Credit Web

izvor https://www.heritage-matters.ca/ photo: Donovan Pauly

U svetlu sve veće pažnje posvećene očuvanju svetske kulturne baštine i kulturnog nasleđa, zidari su “ključni igrači” u njenom očuvanju, kao i nosioci posla pri restauraciji većine objekata.

Restauracija starih zgrada zahteva posebnu pažnju kako bi se sačuvala njena autentičnost i istorijska vrednost.

Zidari, koji rade na ovakvim objektima moraju kombinovati strast sa svojim dugogodišnjim iskustvom, koristeći se tehnikama stare gradnje.

Uloga zidara u očuvanju svetske kulturne baštine, postajaće vremenom još veća, kako bi se sačuvao deo prošlosti za buduće generacije. 

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.