Facebook
:

Najnovije

Život građevinca u Londonu

Podelite:

Gradjevinac U Londonu Naslovna

Pre par dana, imali smo priliku da porazgovaramo sa Tomasom, našim poznanikom koji više od 30 godina radi kao zidar-tesar u Velikoj Britaniji. Zanimala su nas njegova iskustva u ovoj profesiji. Kako izgleda jedan radni dan u njegovom životu, da li postoje razlike u odnosu na uslove rada u našoj zemlji, da li je bolje ili gore nego kod nas… Zato smo sa njim obavili kratak online intervju, koji vam prenosimo u ovom tekstu.

Zdravo Tomase, drago nam je što ste pristali na intervju sa nama. Kažite nam, koliko ste već dugo u građevini, kao i da li ste sve vreme svoje karijere radili u Velikoj Britaniji ili ste možda radili i u drugim zemljama?

Kao prvo, hvala na pozivu. Preći ću odmah na stvar. Vidite, ja sam vam u građevini već 33 godine, počeo sam jako mlad, odmah nakon srednje škole. U početku sam radio kao pomoćni majstor tesar, ali sam kasnije, naravno, napredovao i sada sam vođa tima od 7 tesara. Možda zvuči čudno, ali nikada nisam radio u nekoj drugoj zemlji, iako sam imao ponude. Porodica mi je bila važnija, te sam odlučio da ne idem iz Britanije ni za mnogo veći novac koji mi je nuđen. Jeste, ne radim samo u Londonu, sve zavisi od projekata, ali čak i kada treba da radim u nekom drugom gradu, gledam da ne prihvatim ako to podrazumeva dug boravak bez porodice. Moj sin je krenuo mojim stopama, pa, eto, imam bar jednog člana porodice pored sebe skoro svaki dan. On je takođe tesar, tako da sam praktično i njemu “šef”, ali ne buni se, uči zanat i ćuti. Moja žena nije baš zadovoljna zbog toga, ali nismo hteli da se mešamo u njegov izbor zanimanja. Raspričah se ja…

Gradiliste London Svet Gradjevine

Izvor:es.123rf.com

Neka, i treba…S obzirom da imate dug staž u građevini, recite nam da li u vašoj zemlji postoje razlike između nekadašnjeg načina rada i ovog sada?

Vidite ovako, mogu vam reći da danas rad u građevinskoj industriji nije ni nalik onome od pre, na primer, 20 godina. Ako uživate u tome da budete više na poslu nego kod kuće, ako vam ne smeta da radite po svim vremenskim uslovima, redovno 6 dana u nedelji, a ponekad i svih 7, onda je ovo posao za vas.

Danas zaposleni u građevinarstvu moraju da ispoštuju bukvalno svaki zahtev klijenata koji sve više i više traže nemoguće. Kad se to iskombinuje sa mnogo dužim radnim vremenom i opasnijim uslovima rada nego pre, dolazimo do toga da je danas građevincima mnogo teže nego pre. Takođe, iako izgleda da je nakada bilo opasnije raditi na građevini nego danas, to nije tačno. Građevine su kompleksnije, morate baš da se pridržavate mera bezbednosti i da pazite na sebe kako biste izbegli teške povrede, bolest ili, u najgorem slučaju, smrt. Rad u građevinarstvu više nije isti kao nekada. Nekada je trebalo da „uradite svoj posao“ bez da se “ubijete”, a i radno vreme je bilo mnogo kraće.

Istina je da danas postoje mnogi bolji zakoni i metode za očuvanje bezbednosti. Ipak, danas su građevinci mnogo manje poštovani nego pre. Nekada je majstor bio jako cenjen, njegovo mišljenje se uvažavalo, a danas investitori na sve nas gledaju kao na radnu snagu koja ne treba da misli, već samo da radi. I bezbednost je kritična. Iako svi imamo zaštitna odela i opremu, povrede su mnogo češće nego pre, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da sami sebi “čuvate glavu” i molite Boga da vam se ništa ne dogodi.

Izgradnja Kuce Svet Gradjevine

Izvor:newsroom.shropshire.gov.uk

Da li možete da nam opišete jedan tipičan dan na gradilištu, kao i probleme sa kojima se susrećete?

Uobičajeni radni dan za mene počinje u 5.30h, posebno ako treba da obavim određene zadatke pre izlaska iz kuće. To su telefoniranje i provera rasporeda isporuke. Moram da se uverim da osnovni građevinski materijali stignu na vreme. Standardno radno vreme gradilišta je od 8 do 17 časova, ali to može da varira u zavisnosti od građevinske kompanije i zahteva projekta.

Najčešće ostajem i duže od planiranog, čak do večernjih sati, sve dok se posao ne završi. Posao vikendom je uobičajen, a ako se kasni sa nekim projektom, ponekad moram da radim i nedeljom. Trudim se da ujutru obavim što više posla kako ne bih morao kasnije tokom dana kada temperatura poraste da obavljam teže poslove. Čuvena engleska klima sa dosta kišnih dana nas često ometa, što opet dovodi do kašnjenja, a investitori to baš i ne uzimaju u obzir.

A kako teče organizacija oko obavljanja posla?

Kada stignem na gradilište, obično se prvo sastanem sa nadzornikom i službenikom za bezbednost u izgradnji. Može se održati kratak sastanak kako bi se razjasnile obaveze za taj dan i dali komentari o napretku projekta. Nakon toga, oblačim svoju zaštitnu opremu i bacam se na posao.

Tokom zimskih meseci, spoljni građevinski radovi ne počinju dok ne bude dovoljno prirodnog svetla da se bezbedno vidi, što znači da projekat može početi i kasnije tokom dana. Mi u Britaniji imamo malo drugačiju klimu nego južnije zemlje, pa se ponekad desi da do podneva ne može ni da se počne sa radom.

Kada krene prava sezona, odjednom će se odvijati niz poslova. Ako nema dobre organizacije, često se dešava da se zaduženja ne raspodele kako treba, pogotovo sa pomoćnim radnicima, i onda dolazi do zastoja. To je retko, ali se ipak dešava. Ponekad se desi i da kasni materijal, što opet produžava vreme provedeno na poslu.

Gradiliste U Engleskoj

Izvor: pmsfabrications.co.uk

Znači zvanično radno vreme vam je od 8 do 17h. Da li imate neke pauze i kako se odvija posao?

Kao što zakon nalaže, moram da pravim pauze tokom dana i da se rehidriram pijući vodu svakih nekoliko sati. Uslovi mogu postati teži kasnije tokom dana kada je više automobila na putu ako se gradilište nalazi u zakrčenoj javnoj površini. Kod nas se mnogo pazi na bezbednost, pogotovo običnih građana i šire javnosti. Da bi se zabranili prolaznici i šira javnost, službenik za bezbednost na izgradnji je tu da reguliše javne površine oko gradilišta, ali i da obezbedi i zaključa lokaciju na kraju dana.

Eto, to vam je tipičan dan u životu građevinskog radnika. Kladim se da imate još neka pitanja. Tokom godina su mi prijatelji i porodica postavljali gomilu pitanja. Pitajte slobodno.

Hvala. Zanima nas kako je organizovana ishrana za građevinske radnike?

Većina nas jede svoje obroke na poslu. Neki ljudi donose svoje ručkove u rančevima. Drugi jedu iz kamiona sa hranom. Svako dobija čašu vode. Radnici mogu da dožive toplotni udar ako nemaju dovoljno vode.

Uk Construction Svetgradjevine.com

Izvor: yahoo.com

Šta se dešava na kraju radnog dana građevinskog radnika?

Moramo da proverimo da li je mesto rada čisto i bezbedno pre nego što krenemo. Pomoćni radnici skupljaju smeće u posebne kante, čiste eksere i ostali potrošni materijal koji je možda pao na put ili trotoar. Preostali materijal, kao što su ploče, grede, stiropor i ostalo se uredno slažu na bezbedno mesto. Pre odlaska kući, još jednom se proverava raspored za sutra.

Hvala vam na ovim odgovorima. Da li imate još nešto da poručite našim čitaocima?

30 godina rada u građevini me je naučilo da ova struka ima i pozitivne i negativne strane. Ako vi ili neko koga poznajete razmišljate o karijeri u građevinarstvu, dobro se uverite da razumete u šta se upuštate! Ima tu i uspona i padova, problema, ali i dosta pozitivnih strana koje ne treba zanemariti. Nadam se da sam iole odgovorio na vaše pitanje.

Jeste, ne brinite, i više nego dovoljno. Nadamo se da će ovaj intervju biti koristan građevincima u našoj zemlji, jer, koliko vidimo, ne postoje neke bitne razlike u strukturi i organizaciji posla. Hvala još jednom na vremenu koje ste izdvojili za Svet građevine.

Hvala vama što ste mi omogućili da vašim ljudima približim građevinska iskustva iz moje države.

Zapratite našu Facebook grupu
Svet Gradjevine (1)
Prijavite se na naš Newsletter

Najnovije iz sveta građevine u vašem sandučetu svakog petka.